top of page

Erasmus+ Youth Exchange(Gençlik Değişimi) projeleri nedir?





Erasmus+ gençlik değişim projeleri, Avrupa Birliği tarafından desteklenir ve genellikle gençlik kuruluşları ve dernekler tarafından organize edilir. Bu projelerin amacı; farklı Avrupa ülkelerinden gençleri bir araya getirerek gençlik arasında ağlar oluşturmak, farklı kültürlerden gençlerin bir araya gelmesiyle kültürel etkileşimi artırmak,karşılıklı anlayışı geliştirmek ve gençlerin kişisel gelişimini desteklemektir.


Katılımcılar

13-30 yaş aralığındaki gençler bu projelere katılabilir.Genelde 18 yaşından büyük katılımcılar tercih edilir. Her grupta grup lideri hariç en az 4 katılımcı yer alır ve 18 yaşından büyük bir grup üyesi, grup lideri olarak görev alır.Grup liderinde yaş sınırı bulunmamaktadır.

Projeler gençlerin çeşitli kültürel, sosyal veya ekonomik çevreden gelmelerini ve farklı deneyimlere sahip olmalarını hedefler.


Etkinlikler

Bu projelerde Non-formal eğitim kullanılır.Bu yöntem; resmi bir okul ortamında gerçekleşmeyen, geleneksel sınıf eğitiminden farklı bir öğrenme yöntemidir. Bu öğrenme türü genellikle daha esnek, katılımcı odaklı, interaktif ve uygulamalıdır.

Katılımcılar kendi deneyimlerini paylaşabilir ve etkinliklere katkıda bulunabilirler. Öğrenme süreci genellikle formalite olmaksızın, daha rahat ve katılımcıların ihtiyaçlarına göre uyarlanmış şekilde ilerler. Bu tür öğrenme, katılımcıların aktif katılımını, pratik becerilerini,eleştirel düşünme becerilerini ve problem çözme yeteneklerini teşvik eder.


Örnek Etkinlikler

Atölye Çalışmaları: Belirli bir konu veya beceri üzerinde interaktif bir ortamda pratik deneyim kazandırmayı hedefler. Katılımcılar genellikle aktif bir şekilde katılır, tartışır ve uygulama yapar.

Grup Çalışmaları: Gruplar halinde belirli bir görev veya proje üzerinde çalışarak işbirliği, iletişim ve liderlik becerilerini geliştirme fırsatı sunar.

Oyunlar ve Rol Yapma: Eğitici oyunlar ve rol yapma aktiviteleri aracılığıyla iletişim, işbirliği ve problem çözme becerileri geliştirilir.

Drama:Rol yapma, drama ve simülasyon, katılımcıların belirli durumları canlandırarak empati kurmalarını ve iletişim becerilerini geliştirmelerini sağlar.

Proje Tabanlı Öğrenme: Gerçek hayattan ilham alan ve problem çözmeye yönelik projeler, katılımcıların araştırma yapmalarını, eleştirel düşünmelerini ve çözüm üretmelerini sağlar.

Seyahat ve Deneyimsel Öğrenme: Yerinde öğrenme deneyimleri, alan gezileri, ziyaretler, kamplar gibi etkinlikler, pratik deneyim kazanmayı teşvik eder.


Erasmus+ Gençlik Değişimi Projeleri’nde Hangi Masraflar Karşılanır?


1)Seyahat Masrafları

Türkiye’den projenin yapılacağı ülkeye olan ekonomi sınıfı uçak, tren veya otobüs gibi ulaşım giderleri karşılanmaktadır.

Seyahate Türkiye’den başlanmalıdır.Proje ülkesinin Türkiye’ye uzaklığına göre bir seyahat bütçesi belirlenir. Katılımcılar proje öncesinde biletlerini kendileri almakta, biletlerini fiş veya fatura gibi belgeledikten sonra bütçe doğrultusunda geri ödemelerini almaktadırlar. Bütçeyi aşmayan harcamalarda harcanan miktar geri ödenir.Bütçenin aşılması halinde bütçenin maximum miktearı geri ödenmektedir.Ödemelerin yapılması birkaç ayı bulabilir.

Bu projeler tatil veya gezi olarak düşünülmemelidir.Ancak bu ülkeyi gezmek isterseniz proje başlangıç tarihinden 1-2 gün önce gidebilir veya projeden bitiş tarihinden sonra 1-2 gün daha kalabilirsiniz. Bu günlerde yapacağınız konaklama,yeme-içme ve ulaşım masrafları proje bütçesine dahil değildir,kendiniz karşılamalısınız.Biletlerinizi almadan önce bu planınızdan Türkiye’deki gönderici kurumunuza ve ev sahibi kuruma bilgi vermelisiniz.


2)Konaklama

Katılımcıların kalacakları süre boyunca konaklama masrafları, otel veya konaklama yerleri için giderler,proje tarafından karşılanmaktadır.Farklı ülkelerden katılımcılar aynı odada kalabilir.Proje süresince tüm katılımcılar konaklama yerinde bir aradadır ve herkes tüm etkinliklere katılmalıdır.


3)Yeme-içme

Proje süresince yeme-içme masrafları proje tarafından karşılanmaktadır.Proje öncesinde vejetaryen, vegan,helal gibi yemek tercihlerinizi veya alerjinizin olduğu yiyecekler varsa ev sahibi kuruma bu konuda bilgi vermelisiniz. Böylece sizin için hazırlık yapılabilir.


4)Etkinlik ve Aktiviteler

Proje kapsamında yapılan etkinlikler, atölyeler veya kültürel etkinlikler için giderler projenin tarafından karşılanmaktadır.


5)Vize

Bordo pasaportlu katılımcıların; Avrupa’daki çoğu ülkeye girmek için vize alması gerekmektedir.Vize masraflarının karşılanacağı projelerde bu belirtilmektedir.

Pasaport çıkarma ücreti bütçeye dahil değildir. Vize başvuru ücreti, çeviri ücretleri, aracı kurum masrafları, sağlık sigortası masrafları bütçeye dahildir Yapılan tüm bu masraflar için alınan fatura, dekont, fiş vb. belgelerin asılları,proje sahibi kuruma teslim edilmelidir.


Youthpass Sertifikası Nedir?

Youthpass sertifikası, Avrupa Birliği'nin Erasmus+ gençlik değişimi projesi katılımcılarına verilmektedir.Gençlerin bu tür etkinliklerde kazandıkları becerileri ve deneyimleri belgeleyen bir kişisel ve sosyal gelişim aracıdır. Bu belge, katılımcıların proje sürecinde öğrendikleri ve deneyimledikleri konuları ve becerileri tanımlamalarını sağlar.Gençlerin kişisel gelişimlerini takip etmelerine, deneyimlerini yansıtmalarına, kazandıkları yetkinlikleri ve başarıları belgelemelerine olanak tanır.

 

1.  Erasmus+ gençlik değişimi projelerinde öğrenci olma şartı yoktur.Belirtilen yaş aralığında olmak yeterlidir.Öğrenci olmak veya çalışıyor olmak önemli değildir.

 

2. Erasmus+ gençlik değişimi projelerine katılmak için belirli bir dil seviyesi gereksinimi bulunmamaktadır. Ancak, projeler genellikle uluslararası bir ortamda gerçekleştiği için, iletişim için yeterli bir dil seviyesine sahip olmanız faydalı olacaktır.

 

3. Her proje,belirli bir tema etrafında düzenlenir. Bu temalar, kültürlerarası anlayış, sürdürülebilirlik,demokrasi, eşitlik,teknoloji,mental sağlık gibi konular olabilir.Proje süresi seyahat günleri hariç en az 5, en fazla 21 gündür.

 

Projelere Başvurmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?

Projeye seçildikten sonra yurtdışına çıkış için pasaport sahibi olmak gerekmektedir.Öncelikle pasaport çıkartmak sonrasında projelere başvurmak daha doğru olacaktır. Güncel özgeçmişinizi hazırlamanız da projelere başvururken kolaylık sağlayacaktır.


Cosmos Gençlik Derneği olarak katılımcılarımızı seçerken, adil ve şeffaf bir süreç izliyoruz. Farklı demografik, sosyal ve kültürel arka planlardan gelen katılımcıları da projelerimizde görmek istiyoruz.Dezavantajlı gençlere öncelik veriyoruz.

Katılımcıların motivasyonları,proje konusundaki bilgi ve deneyimleri,projenin hedeflerine ilgi göstermeleri ve bu konularda katkıda bulunmaya istekli olmaları dikkat ettiğimiz kriterlerdir.Projenin amacına ulaşmasını sağlamak ve gençlerin projeden en iyi şekilde faydalanmasını sağlamak için özenle çalışıyoruz.


Cosmos Gençlik Derneği olarak başvurusu açık,katılımcı aradığımız gençlik değişimi projelerini sosyal medya hesaplarımızda paylaşmaktayız.Proje başvurmak için tek yapmanız gereken başvuru formunu doldurmak!

Aklınıza takılabilecek sorular için info@cosmosyouth.org mail adresimizden veya @cosmosyouth Instagram hesabımızdan bize ulaşabilirsiniz. Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın!

Umarız sonraki projelerimizde sizinle de yollarımız kesişir!

 

 

23 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page